Sosyal Medya

Güncel

Ziyaret BAEÂ’yi bozdu

Suudi Arabistan-BAE ilişkisi kan kaybediyor. Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin hızla toparlanması BAE’yi korkuturken, Riyad-Abu Dabi arasındaki çatlak her geçen gün büyüyor. İki ülke Yemen’deki savaş, Müslüman Kardeşler, Riyad’ın Türkiye ile ilişkisi gibi geniş bir yelpazede görüş ayrılıkları yaşıyor.



Suudi Arabistan ile BAE iliÅŸkileri kan kaybediyor. Rai Al-Youm haber sitesine göre iki ülke Yemen’deki savaÅŸ, Müslüman KardeÅŸler, Suudi Arabistan’ın Türkiye ile geliÅŸen iliÅŸkileri gibi geniÅŸ bir yelpazede görüş ayrılıkları yaşıyor. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid’in karşılıklı ziyaretleri de çarpıcı biçimde azaldı. Körfez kaynakları, mevcut rahatsızlıkların gerilime dönüşerek BAE’nin Yemen’deki savaÅŸtan çekilmeye zorlayabileceÄŸini kaydetti.

RÄ°YAD’DA SICAK KARÅžILAMA

Türkiye-Suudi Arabistan iliÅŸkilerinin hızla toparlanması BAE’yi kaygılandırıyor. Türkiye'nin Sevakin Adası'nı Sudan'dan kiralaması BAE ve Mısır'ı tedirgin ederken Riyad aynı günlerde BaÅŸbakan Binali Yıldırım'ı sıcak bir ÅŸekilde ağırlayarak tepkisiz kaldı. 27 Aralık’ta Riyad’ı ziyaret eden BaÅŸbakan Binali Yıldırım, “Suudi Arabistan-Türkiye, bölgede uzun vadede kalıcı barışın, istikrarın hakim olması için iki kilit ülkedir. Dolayısıyla bu iki ülkenin her konuda müşterek çalışması hem Türkiye bakımından hem Suudi Arabistan bakımından deÄŸil, aynı zamanda bölgesel ve küresel barış açısından da zaruridir” dedi. Yıldırım, Veliaht Prens ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman’ın Türkiye’yi ziyaret edeceÄŸini de söyledi. Suudi Arabistan’ın, Türkiye’nin Suriye meselesinde ve Sünni dünyadaki rolünün ciddiyetini fark etmesiyle Ankara-Riyad iliÅŸkilerinin gelecek haftalarda daha da derinleÅŸmesi bekleniyor. Rai Al-Youm haber sitesine konuÅŸan Katarlı bir kaynak, Türk-Suud yakınlaÅŸmasının Katar-Suud arasındaki buzları da eriterek BAE’nin bölgede yalnızlaÅŸtırabileceÄŸine iÅŸaret etti.

ABU DABÄ°’DE EKSEN TARTIÅžMASI

Riyad-Abu Dabi iliÅŸkilerindeki çatlak ise her geçen gün büyüyor. BAE’den sızan haberlere göre ise Abu Dabi yönetimindeki bir kanat, Suudi Arabistan’la iliÅŸkilerin zayıflatılmasını, Yemen’deki savaÅŸtan çekilmeyi, Mısır-Suud ekseni karşısında kendi eksenini kurmayı savunuyor.

 

Petrol şımarığı terbiyesizler!

Türkiye’nin Somali, Katar ve Sevakin hamleleri, BAE ve Mısır’ı korkuttu. BAE DışiÅŸlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver GargaÅŸ, Suudi Arabistan ve Mısır’a Türkiye’ye karşı acil birleÅŸme çaÄŸrısı yaptı. Bundan önce de BAE DışiÅŸleri Bakanı Abdullah bin Zayid, Birinci Dünya Savaşı’nda Medine kentini savunan Osmanlı birliklerinin komutanı Fahreddin PaÅŸa’yı “hırsız” olarak tanımlayan bir Twitter mesajını paylaÅŸmıştı. Bunun üzerine CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Zayed’i “terbiyesiz” ve “petrol şımarığı” olarak nitelendirmiÅŸ; “Ey bize bühtanda bulunan zavallı, senin ceddin neredeydi?” sözleriyle tepki göstermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.